Zemiaky už od nepamäti predstavujú základný zdroj mnohých živín, ktoré potrebujeme denno denne prijímať. Hlavným zdrojom je škrob, ktorý potrebujeme prijímať. Taktiež predstavujú nevyhnutnú súčasť obedov a pokrmov, ktoré sú v domácnostiach na Slovensku pripravované. Vďaka tejto potravine dokážeme vykúzliť naozaj kvalitný obed, či už v podobe polievky, prílohy alebo hlavného jedla. V tomto prípade je dôležité správne skladovanie zemiakov. Zemiaky sú teda naozaj obľúbenou potravinou.
Ako čo najlepšie skladovať zemiaky aby nám vydržali čo najdlhšie?
V tomto prípade majú o niečo lepšie podmienky tí, ktorí bývajú v rodinných domoch. Najmä staršie rodinne domy majú k dispozícii pivnice, ktoré sú určené práve pre zemiaky a pre ich správne skladovanie. Zemiaky by mali byť uskladnené na tmavom a studenom miestne, ideálne v pivnici, kde je teplota pre zemiaky viac než priaznivá. V prípade, že je takáto pivnica dostatočne vyhovujúca pre zemiaky, môžu vám vydržať naozaj dlhú dobu bez hnitia a bez nových zbytočných klíčkov. V tomto prípade mnohí nemajú dostatočné podmienky nato, aby bolo skladovanie pre zemiaky ideálne a mnohokrát sa stretávajú prave s tým, že musia kopu zemiakov vyhodiť, pretože už nepredstavujú plnohodnotnú potravinu. Pokiaľ nemáte k dispozícii takéto miesto, určite by ste kúpu zemiakov mali zúžiť na menší počet. Pokiaľ takéto miesto k dispozícii máte, môžete si zaobstarať viac vriec, ktoré vám vydržia naozaj dlhé obdobie a máte vystarané.
Zemiaky a kvalitný obed
Potravina, akou je zemiak dokáže zachrániť množstvo obedov. V mnohých prípadoch ich využívame hlavne ako prílohu v jedlách, v podobe varených alebo pečených zemiakov. Na druhej strane, zemiaky môžu predstavovať aj hlavné jedlo, skoda napriklad granadír, francúzske zemiaky, zemiakové placky alebo zemiaková baba, ktorá je veľmi známa v menších mestách a hlavne na dedinách.
Vyberajte si kvalitu!
Aj na zemiakoch sa dá niečo pokaziť. V tomto prípade by ste si naozaj uvážlivo mali vyberať tento typ potraviny. Vyvarujte sa zeleným zemiakom a tým, ktoré začínajú klíčiť. Mnohí uprednostňujú zemiaky od slovenských dodávateľov a pestovateľov, pretože vedia, že sú naozaj čo najviac domáce. V prípade, že si chcete prečítať viac o zemiakoch, určite navštívte internetovú stránku http://www.osivo.sk .